T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ETİMESGUT - Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’ndeki İlk Türk Yapımı(1971) “Nevtron” Marka Televizyonun İncelenmesi.

 

27-12-2018

PROJE ÖZETİ

 

Projemizin amacı ilk Türk yapımı televizyonun ne zaman ve kimler tarafından üretildiğinin araştırılması;Ankara’nın en önemli yaşayan tarihi mekânlarından biri ve başkentin ilk sanayi müzesi olan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nin tanıtılmasıdır.

Bu çalışmada öncelikle yöntem belirlendi. Yöntem belirleme aşamasından sonra literatür taraması yapılarak konuyla ilgili yayınlar incelendi ve bilgiler toplandı.  Bu bilgilerin ışığında ilk Türk üretimi televizyon olan “Nevtron” a ulaştık. Ancak günümüzde Nevtron marka televizyonun üretilmediğini gördük. Araştırmalarımızın devamında da Nevtron marka televizyonun bir örneğinin Ankara Çengelhan Rahmi Mustafa Koç Müzesi’nde sergilendiğini öğrendik.

Kasım ayında Çengelhan Rahmi Koç Müzesi’ne gidilerek gözlem ve incelemelerde bulunduktan sonra müze görevlisi Mine Sofuoğlu’nun da yardımları ile müze ile ilgili bilgilere ulaştık.

Okulumuz Gezi İnceleme Kulübü ile beraber çalışarak Çengelhan Rahmi Mustafa Koç Müzesi’ne gezi düzenledik, müze ve projemiz hakkında bilgilendirme yaptık. Ayrıca okulumuzda Çengelhan Rahmi Koç Müzesi’ne tanıtan bir pano hazırladık ve bir sunum yaptık.

Kasım ayında İstanbul’a giderek Nevtron İşhanı’nda şirket görevlisi Şaban Cenar ile serbest görüşme tekniğini kullanarak şirket hakkında bilgi topladık. Şirketin Nehviz Işıl tarafından 1971 yılında Nevtron marka siyah-beyaz televizyon imalatına başladığını öğrendik. Ancak İran-Irak Savaşı’nın başlamasıyla maddi olarak zorlandığını ve batma sürecine girdiğini gördük.  Nihayet 1981 yılında da televizyon üretiminin durdurulduğunu öğrendik.

Tüm bu bilgiler ışığında;

 

Türk televizyonunun ne zaman ve kimler tarafından üretildiğini, geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanmasını,  araştırılmasını, korunmasını ve sergilenmesini sağlayan müzelerin tanıtılması, yerli malı üretiminin desteklenmesi ve konu ile ilgili bilimsel araştırmalara ve uygulanabilir çözüm önerilerine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2018 - Güncelleme: 27.12.2018 11:33 - Görüntülenme: 1149
  Beğen | 0  kişi beğendi