T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ETİMESGUT - Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi

JANDARMA MÜZESİNDEKİ OSMANLI SİLAHLARININ SANAT TARİHİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

27-12-2018

PROJE ÖZETİ

Projenin Adı: JANDARMA MÜZESİNDEKİ OSMANLI SİLAHLARININ SANAT TARİHİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

1. Projenin Amacı

Osmanlı İmparatorluğu, diğer kültürlerde bulunmayan özgün bir yorumla silahlara sadece barutu, demiri değil; dönemin kültürünü de işlemiştir. Öyle ki bu silahlar, namlularının üstlerine kadar özenle süslenmiştir.

Projemiz; Osmanlı süsleme sanatlarından biri olan silah süslemeciliğini tanıtmayı, Jandarma Müzesi’nde bulunan Osmanlı silahlarını sanat tarihi açısından incelemeyi, Jandarma Müzesi’ni tanıtmayı ve lise öğrencilerinin tarih dersine olan ilgilerini artırmayı amaçlamaktadır.

2. Kullanılan Yöntem

Öncelikle Osmanlı silahları ile ilgili olarak literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması sonrasında bu alanın uzmanı araştırma görevlilerinden serbest görüşme tekniği kullanılarak görüş alınmıştır.

Bu çalışmalar sırasında Jandarma Müzesi ile görüşülerek oradaki Osmanlı silahları incelenmiştir.

Ayrıca okulumuzda Jandarma Müzesi ve Osmanlı silahlarını tanıtan etkinlikler yapılmıştır.

3. Bulgular

Literatür taramalarından elde ettiğimiz veriler ve konu hakkında uzman akademisyenlerin görüşleriyle; Türklerde silahların çok önemli bir yer tuttuğu, güç şartlarda dökülen silahların diğer toplumlardan farklı olarak dönemin sanat özelliklerini yansıtan bir üslupla, titiz bir işçilikle işlendiği ve süslendiği görülmüştür.

4. Sonuçlar

Osmanlı silahları sadece güçleri ve teknolojileri ile değil, üzerlerine işlenen Osmanlı süsleme sanatıyla da dikkat çekmektedir.

Osmanlı silahları üzerlerinde kullanılan motifler ve süsleme teknikleri ile Türk süsleme sanatı içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2018 - Güncelleme: 27.12.2018 11:47 - Görüntülenme: 478
  Beğen | 0  kişi beğendi