MEMLEKETİMİZDE TARİH MANZARALARI: GÜDÜL ÖRNEĞİ
Tarih boyunca başta Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizanslılar olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve stratejik konumu dolayısıyla her zaman önemini koruyan Ankara bu medeniyetlere ait izler taşımaktadır. Güdül´de bu tarihi izleri taşıyan ilçelerimizden biridir.
Güdül’de bulunan İnönü Mağaraları önceleri Hititler ve Frigler gibi medeniyetlerce kullanılmıştır. Güdül’ün Salihler Köyü’nde Asmalı Yatak Mevkiinde Kaya Yazıtları bulunmuştur. Üzerinde semboller dağ keçisi, geyik, kayı damgası motifleridir. Ayrıca yazıtlara yakın yerde kağan mezarı da bulunmuştur.
Güdül tarihinin yanında yöresel kıyafetleri ile de öne çıkmaktadır. Bunlar şalta, şalvar, entari, gümüş kemer ve tepeliktir.
Projedeki amacımız; her biri tarihi ve kültürel kimliğimizin belgesi niteliğinde olan bu eserleri, inceleyerek tanıtılmalarını sağlamaktır. İnsanlar tarafından zarara uğrayan bu eserleri korumak ve farkındalık yaratmak.
PROJENİN AMACI
Ankara ili eski ve güçlü devletlerin kurulduğu, tarih bilimi için önemli olan bir şehirdir ve Ankara’da birçok tarihi kalıntıya rastlanmıştır. Güdül ilçesi de tarihi konumlarından bir tanesidir. Günümüze yakın zamanlarda önemli kalıntılar bulunmuştur. Kültürel mirasımızın önemli bir unsuru olan ve Güdül’e kültürel bir kimlik kazandıran bu kalıntı ve eserler ne yazık ki doğal etkenler ve insanların yaptığı tahribatlar sonucu ya da kültürümüze önem vermememizden dolayı yok olmaktadır.
Araştırmamızın amacı; Güdül’de bulunan tarihi yerleri ve geleneksel kıyafetleri araştırmak, bu eserlere daha duyarlı davranarak yok olma tehlikesine karşı önlemler almak, insanların daha bilinçli hale gelmesi yolunda adım atarak insanların Güdül tarihine ilgilerini arttırmaktır.
Öğrencilerin İsimleri: İlayda İnce Ayşe Şeyma Bozkaya
Danışmanın ismi: Hatice Salgın