ÇAĞIMIZIN KORKULU RÜYASI: BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI
1940 lı yıllarda keşfedilen ve çeşitli mantar ve bakterilerden üretilen mikroorganizmaları öldürme ve üremelerini durdurma etkisine sahip bir ilaç türü olan antibiyotikler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık kullanılan ilaçlar arasındadır. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı yanlış antibiyotik seçimi dozun eksik ya da fazla olması yetersiz ya da uzun süre kullanılması ciddi yan etkilere sebep olmaktadır. Ayrıca birçok ilaç reçetesiz satılabilmekte, doktora başvurmadan, eczanenin akrabaların ve komşuların önerisi ile yanlış şekilde kullanılan antibiyotiklerin tıp dışı kullanımları direnci arttırmaktadır.
Dünyada tüm antibiyotiklerin %50 den fazlasının reçetesiz kullanıldığı öngörülmektedir. Ülkemizde de birçok ilaç reçetesiz satılabilmekte, doktora başvurmadan, eczanenin akrabaların ve komşuların önerisi ile yanlış şekilde kullanılan antibiyotiklerin tıp dışı kullanımları direnci arttırmaktadır. Direnç gelişmesi tedaviyi güçleştirmekte ve ekonomik kayba neden olmaktadır.
Türkiye’de konuyla ilgili bilimsel araştırmalar yapılmış olsa da ülkemizin gelecek neslini oluşturacak olan 15-18 yaş arası lise öğrencilerinin bilinçli antibiyotik kullanımıyla ilgili tutumlarını araştıran bir çalışma yapılmamıştır
AMAÇ Bu projenin amacı Lise öğrencilerinin antibiyotik kullanma konusundaki genel bilgi düzeyleri, hangi durumlarda antibiyotik kullanmayı tercih ettikleri, antibiyotik kullanırken yan etki ortaya çıkarsa nasıl bir tutum içinde olduklarını ve bu tutumlar ile cinsiyet okul türü ve anne baba eğitim durumu arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek ve böylece problemin çözümüne katkıda bulunmaktır.
YÖNTEM
Çalışmanın örneklemi Ankara ilinde beş farklı lise türünde eğitim gören öğrencilerinden rastgele seçilen 200 öğrenciden oluşturulacaktır. Bu çalışmada Koç Türkoğlu (2008) tarafından geliştirilen anket formu kullanılacaktır. Elde edilen veriler SPSS ortamında değerlendirilecektir.
Çıkan sonuçlara göre çözüm önerilerinde bulunucaktır. Bu araştırma geleceğin doktorları, hemşireleri, ebeveynleri ve ülkemizin sağlık politikalarını oluşturacak lise öğrencilerinin bilinçli antibiyotik tüketicisi olmalarına ve MEB ile işbirliği içerisinde problemle ilgili çeşitli önlemlerin alınmasına katkıda bulunacaktır.
MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ PROJE YARIŞMASI SERGİSİNE DAVET EDİLDİ.