T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ETİMESGUT - Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi

Osmanlı Devleti´nde müzikle tedavi : Darüşşifalar, tedavide kullanılan makam ve enstrümanlar

     

    

 Osmanlı Devleti´nde müzikle tedavi : Darüşşifalar, tedavide kullanılan makam ve enstrümanlar

      Proje Amacı:

      1. Müziğin en eski tedavi yöntemlerinden biri olduğunu göstermek,  Osmanlı Tarihi içerisinde müzikle tedavinin önemini açıklamak.

      2.Unutulmaya yüz tutan müzikle tedavi yöntemlerini gün yüzüne çıkarmak.  Osmanlı Devleti´nde kullanılan makamların(rast, ırak, isfahan , zengule, uşak, buselik, hicaz, neva gibi) hangi hastalıklara iyi geldiğini açıklamak ve günümüz insanlarının da ruhsal ve bedensel sorunlarını gidermek için bu yöntemleri kullanmasını sağlamak.

      3.  Müzikle tedavi için Osmanlı Devleti´nde  açılan darüşşifalar ( Bursa Yıldırım Darüşşifası,  Fatih Darüşşifası, Edirne Sultan II.  Beyazıt Darüşşifası, Süleymaniye Tıp Medresesi - Darüşşifası) hakkında bilgi vererek bu merkezlerin Tıp tarihindeki önemini vurgulamak.

      4.  Osmanlı Devleti  döneminde  kullanılan müzik aletleri (tanbur, rübab, kabak kemane, kanun, ud gibi) hakkında bilgi vererek çevremizde farkındalık oluşturmak, sahip olduğumuz bu mirasa sahip çıkmalarını sağlamak.

      Proje Yöntemi:

       Tarihte  merak ettiğimiz konular  hakkında araştırma yaptık. İleride  doktor olmak,  insanların hastalıklarını iyileştirmek istediğimiz için Osmanlı Devleti´nde müzikle tedavi yöntemleri konusu  ilgimizi  çekti. Konuyla ilgili mevcut bilgileri internet üzerinden  araştırmaya başladık. Öğretmenimiz Hatice Salgın ile görüş alışverişinde bulunduk.  Araştırmamız sırasında müzikle tedavi uygulayan darüşşifaların kimler  tarafından kurulduğunu, hangi şehirlerde olduğunu bulduk. Hangilerinin günümüze kadar ulaştığını tespit ettik. Darüşşifalarda uygulanan yöntemleri hangi hastalıkları tedavi etmek için,  hangi makamları kullandıklarını ve bu hastalıkları önlemek içinde kullanılan enstrümanları araştırdık. Bu araştırmalar  için YÖK tarama tezleri ve Google Akademikteki tezlere bakılmıştır.İnternet üzerinden Ankara Üniversitesi Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi  kütüphanelerinden kaynak taraması  yapılmıştır. Bu tezler doğrultusunda bir plan yaptık ,  başlıklar ve alt başlıkları belirledik.  Konuyla ilgili yazılı, sözlü ya da görsel materyalleri  kaynak olarak kullandık.  Kitap, dergi, ansiklopedi, broşür, internet, film, ses kaydı, fotoğraf, resim ve afiş gibi kaynaklardan yararlanarak  bilgiler arşivledik. Arşivleme sırasında yeni kaynaklara ulaştık. Daha sonraki aşamada bilgiler sentezlenerek rapor haline getireceğiz. Tümata Derneği  ´´ Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu´´ (Türk Musikisi’nin doğuşunu, gelişmesini, tedavi değerini, repertuar ve enstrüman zenginliğini araştırmak ve tanıtmak amacı ile Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç tarafından kurulmuştur)´nin  Ankara´daki şubesine ziyarete gideceğiz. Bilim Fuarlarında araştırmanın tüm aşamalarını ve ulaşılan bilgilerin sentezini gösteren bir poster hazırlayacağız ve  sunacağız. Posterde bilgiler kısaca ve görsel olarak sunulacaktır.    

 Bulgu ve Sonuçlar:  

      Müzik: duyguların dilidir,  insanlığın var olduğundan beri vardır.  İnsanlar hüzünlenmek,  neşelenmek için müzik dinlemişlerdir.  Zamanla da müziği büyücülük,  eğlence,  askeri amaçlar için kullanılmıştır.  Bunun yanında tarih öncesi devirlerden itibaren şamanlar kötü ruhlardan korunmak,  hastalıkları tedavi edebilmek için müziği kullanmışlardır. İlkçağ uygarlıklarında,  Selçuklular ve Osmanlılar zamanında  müzikle tedaviye önem verilmiştir. 

       Osmanlı  Devleti´nde  hastaları tedavi edebilmek amacıyla darüşşifalar oluşturmuşlardır. Darüşşifalarda  özellikle akıl hastalarının ve diğer hastalıkların tedavileri yapılmıştır.  Özellikle musiki makamlarından yararlanılarak hastalar tedavi edilmeye çalışılmıştır. Darüşşifalarda kullanılan  makamlar ve enstrümanların  hastaları tedavi etmek amacıyla günümüzde pek kullanılmadığı görülmüştür.        

Danışman Öğretmen : Hatice Salgın

Proje Öğrencileri: Hacer Kasap  - Aleyna Nalça

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2018 - Güncelleme: 31.12.2018 10:30 - Görüntülenme: 8231
  Beğen | 72  kişi beğendi